röda centret
Datum: 2011-04-28 Klockan: 23:12:07

om exakt en timme kommer en taxi och hämtar upp mig för att köra mig till flygplatsen, taxi resan är redan betald av familjen, puss på er!
nästa stopp på min karta är ayers rock, eller uluru som aboriginerna hellre föredrar att kalla det kända, heliga röda berget. där ska jag göra en tre dagars tripp i en grupp vilket jag ser fram emot men alla som vet att jag ska fara försöker gång på gång skrämmas om att jag ska akta mig för de vilda hundarna som springer omkring i det vilda, de kallas för dingon.
.
och varför alla försöker skrämmas beror på den mystiska historien som fortfarande lever vidare;
för många, många år sedan var det en familj som campade ute där i ett tält, medan föräldrarna satt vid brasan låg deras nyfödda bebis ensammen i tältet och sov. ingen vet hur, men plötsligt kom en dingo och bet ihjäl bebisen vilket aldrig har hänt förut, så utan bevis och pga att det inte brukar förekomma, att ingen någonsin har hört talas om detta blev mamman dömd för mordet och hamnade i fängelset, tydligen hade hon hamnat i chocktillstånd också och reagerat mycket underligt på händelsen. iaf flera år senare hittas bebisens blodiga kläder ute i vildmarken och man förstår att det är dingon som är den skylldige till bebisens död och mamman blir frisläppt..
men även idag är det folk som tvivlar på om det var mamman eller dingon, det är fortfarande ett mysterium
urschh stackars familjen, särskillt mamman ifall hon är oskylldig, mardröm.
.
iallafall kommer jag vara off igen från bloggen ett par dagar framöver då jag inte har tillgång till internet, tjaoo mot vildmarken och viiiiiiidare

madame butterfly
Datum: 2011-04-28 Klockan: 16:13:48

igår kl. 19.30 satt jag på stol nummer 7 i självaste opera huset och väntade ivrigt på att min livs första ballet föreställning skulle börja, nämligen madame butterfly.
när jag for upp för alla dessa trappor till biljettluckan och hämtar ut min biljett får jag även ett (ingen aning vad det heter på dans språket) slags informations papper som berättar historien vad baletten handlade om, vad dansen betyder (just eftersom att de inte pratar någonting under showen, de använder sig bara av kroppssråket och musiken).
berättelsen var uppdelad i tre akter med en 20 minuters pause emellan.
.
.
aldrig har jag upplevt att en dans levererar så mycket mer än bara en dans
musiken, historien, känslorna, scenografin och de mjuka tygdlösa rörelserna, åh så vackert.
.
akt I
storryn handlade om en man från den amerikanska millitären som ska gifta sig med en 15 årig flicka (butterfly) på ett japaskt vis. folket runtomkring varnar den amerikanske mannen att inte såra hennes känslor vilket han inte bryr sig om. släktingar anländer till bröllopet förutom butterflys fader som med en dolk begick självmord för länge sedan. butterfly övergår i smyg till sin makes religion, men när hennes släktingar får reda på att hon övergivit hennes fars tro, kastar de en förbannlse över henne och lämnar festen.
.
akt II
butterfly har inte hört någonting från hennes make på tre år men hon väntar fortfarande på att hans ska återvända. en vän till butterfly har fått ett handskrivet brev av maken som säger att han har gift om sig med en ny kvinna och att de båda är påväg till japan. vännen hade inte hjärta att tala om saningen och får därför inte fram sitt ärende. just då vill en rik gammal prins i landet vill gifta sig med butterfly men hon skcikar bara iväg honom i hopp om att hennes make snart ska komma tillbaka. butterfly har även en son maken inte vet existerar, som vännen lovar att medela honom.
de hör en båt komma mot hamnen och hon pryder rummet med blommer, maken är så efterlängtad
.
akt III
in kommer maken med sin nya fru, de vill förmå butterfly att lämna ifrån sig pojken till dem. maken inser sitt svek och går därifrån för att slippa konfronteras med butterfly. när butterfly kommer in i rummet och ser en, för henne en främmande kvinna stå där, förstår hon snart sammanhanget och går med på att avstå från sitt barn på villkor att maken kommer och hämtar honom. hon tar avsked av sonen och ensam i rummet tar butterfly fram sin faders dolk. för henne återstår ingenting annat än döden.
.
.
så sorgligt, men ändå så vackert. känslan var främmande för mig
riktigt duktiga dansare med en fantastisk scenografi och musiken var fantastisk, musikerna satt under scenen och spelade beautifuuuul
.
skådespelare har alltid varit för mig ett lockande yrke, att få avspegla någon annans liv, få vara påhittad, få vara i någon annans skor, bara för en kort tid. åh vad jag är avundsjuk på skådespelare
.
idag har jag även varit på världens största IMAX bio i sydney, mäktig känsla kan jag lova och aldrig har jag sett en sådan stor bioduk i hela mitt liv!! AWESOME

boomerang beach
Datum: 2011-04-28 Klockan: 00:58:08

kortfattat om min fem dagars påskhelg/semester;
fredag;
när anita och daniel hade slutat jobbet packade vi bilen full av nödvändiga grejer, som tex kaffe pannor, 7 olika paket flingor och smörgåsjärn? hade de packat ett paket extra av flingorna tror jag knappt vi själva skulle få plats i den ihop tryckta bilen.
iaf iväg vi for norrut mot newcastle där mormor margeret är bosatt. efter två timmars körning kommer vi fram till hennes palats till hus, det var gigantiskt!
.
(av någon anledning glömde jag fota det) det var hur fint som helst, med meter långa gångar och alldeles för många dörrar, som en labyrint att jag nästan gick vilse. det var då igen risk att man skulle bli utan motion av att vandra runt där, det är då ett som är säkert.
kylie (anitas syster) var också på plats och välkomnade oss med lunchen färdig att sätta gaffeln i, mm seafood!
nästa aktivitet på schemat var havet;
.
.
.
ordet vackert räcker inte till alla gånger, vackert x 5 !!
när vi badat i timmar åker vi tillbaka till mormors hus, tar en varm dusch och blir serverad en smarrig middag, hemlagad fish and chips, framför tv,n. yummie!
när klockan passerat 21.00 var alla nästan halv sovande och hasade sig in till varsina rum för en natts övernattning.
.
lördag;
kl 8 skulle alla vara färdig och reseklara! det var en order från pappa daniel som vi alla lyckades ganska bra med, endast 15 minuters försening, men det var förlåtet
så 8.15 körde vi ytterligare två timmar till boomerang beach, jag och familjen + mormor och kylie. vi mötte även upp en god vän till familjen (Sam) som har två barn i samma ålder som ella och lucas, de alla är bästa vänner.
10 pers skulle nu dela på huset vi hade hyrt, jätte mysigt!
.
huset anita hade hyrt var två och en halv våning hög, 8 stora rum, gigantisk balkong med utsikt över havet och två bilparkeringar!! + att vi aldrig behövde städa, vi hade städerskor även där .. man ba, va? aldrig har jag bott så lyxigt på en semester? livet på gräddhyllan
.
.
utsikt från balkongen
.
den dagen packade vi upp allt och gjorde oss iordning för havet, för det var nu dags för att prova vågorna
.
.
trappan ner till paradiset
.
.
finaste kylie!
.
den här dagen var vågorna för hög för att kunna surfa, tråkigt nog men jag fick istället lära mig dyka under vågorna haha det var faktiskt läskigt men himla kul, jag klarade det utan skrapa facet på botten också - ett steg frammåt
.
söndag;
denna morgon var som julafton för barnen, men istället för mängder av paket var det kilo av choklad som låg gömd i hela huset, barnen var uppe före tuppen och börja genast godis-jakten, aldrig har jag sett så mycket godis i händerna på ett barn!
jag minns inte ens allt de fick, kilo vis av små påskägg, gigantiska choklad kaniner och ägg, smartis mm mm. galet!
.
.
här är bara en åttondel av allt som påskharen hade lämnat
.
dagens barn-meny såg för övrigt ut så här;
frukorst; hot cross bun och choklad
lunch; toast med choklad
snacks; choklad
middag; lassange med choklad
kvällis; choklad
.
.
senare på dagen möter jag mormor i badrummet som fixar håret och frågar "linnea, kom påskharen till dig också?" jag fattade som inte och svara "haha näe?" och hon fortsätter "har du tittat under kudden?"
gullisen, så det här fck jag av påskhare-mormorn och kylie!
.
måndag
vi bada, och bada och bada så mycket att jag tror jag snart kommer utveckla simhud mellan tårna
fick även mitt hår klippt gratis idag av kylie som är frissa, lovely hon är så himla snäll
sen innan lunch for vi på skogsvandring
.
.
vi börja från stranden och vandra upp för berget där framför oss, där vi såg stora havsörnar flyga högt över våra huvuden och delfiner som hoppade vilt i vattnet, så overkligt men ändå har det nu blivit en del av vardagen?underbart!
.
.
haha en lek, kan ni hitta mormor? hon gömmer sig bland stenarna
.
vi lunchtid for vi tillbaka, vinkade av mormor och kylie som skulle bege sig hem, vilket kändes jätte jobbigt eftersom jag aldrig kommer se dem igen, det fick mig till tårar ..  farväl är det värsta jag vet
.
iaf stannade vi kvar, tog en lugn dag att bara vara, jätte skönt faktiskt
dagenefter var det dags för hemresan, vi hade en lång bilfärd som väntade oss, ihoptryckt i mittensätet där bak satt jag och det var på tok för obekvämt men vad gör man inte för att få följa med ;) haha

semester
Datum: 2011-04-22 Klockan: 02:11:02

och när jag skulle plocka ur diskmaskinen kryper en kackerlacka runt bland de rena porslinet, vad jag gör jag? - stänger luckan och går vidare
.
fortfarande påsklov, och idag även för vuxna i fem hela dagar. så nu tar familjen och jag semester och kommer under dessa dagar befinna oss i boomerang beach för att bla. ta surf-lektioner. wehooo!!
(haha jag tycker jag har semester varje dag, så jag ser bara fram emot lite mer semester ;) )
de har hyrt ett hus vid stranden som vi ska dela 10 pers på, trångt och litet! men jag gillare
jag har dock inte tillgång till internet där, så kommer vara lite frånvarande från bloggen i veckan, men återkommer på tisdag med ny uppdatering om mina vanliga hårda arbetspass ;) haha, eller hur var det nu då? LIV I LYX
.
.
lucas - uppklädd och redo för stranden!
så tjingeling, nu tar vi en vecka off, för vi behöver visst vila upp oss från vardagen
hahah jag älskar mitt liv

flyga drake
Datum: 2011-04-20 Klockan: 15:37:37

sedan liten har jag alltid drömt om att få ha gåvan att kunna flyga, fri som en fågel och lätt som en drake
vilken lockande känsla, att bara falla mjukt i den dansande vinden, få stäcka på sig och veckla ut sina vingar man aldrig fått använda. friheten vaknar till liv inuti dig och du känner bara en stark känsla, livskraft
idag, onsdag den 20 april provade jag mina vingar för sörst gången
.
.
blev upphämtad kl 11 på tågstationen av personalens egna reklambil med en skojfrisk aussie till chaufför, som (alla andra också gör) drog massa svenska skämt om mig hela vägen till samlingsplatsen, haha roliggosse
.
.
då jag blev avlämnad på klubbhuset möter jag ett helt gäng som också är sugen på en flygtur, vi får en par gul-blå brallor att ta på oss som genast blir jätte roligt ämne eftersom jag är svensk ...
sedan får vi massa papper att skriva under på. tror aldrig jag har skrivit mitt namn så många gånger som jag gjort idag. jag lider med kändisar som måste skriva sitt namn en hel dag, skulle jag aldrig palla
.
då vi var klar med det fick alla var sin skydiveare som skulle bli din flygkompis, jag fick snygg-paul !! vilken bonus
iaf, koppla han in mig i en sele, gick igenom regler och förde gruppen till en mini buss som skulle ta oss till stranden där flygplanet väntade, tog ca 20 minuters körning.
.
.
sen var det bara att stiga på lill planet som skulle ta oss upp till våning; himmelen
eller pauls kontor?
kolla vad vackert, sydneys beach.
.
.
under hela dagen har min skydiveare paul filmat mig titt som tätt, med frågor och kommentarer. det är svårt att inte skratta när man är så exalterad, plus att man konstant hade kameran en decimeter från facet hela tiden
.
.
4 km upp över wollongong beach, sydney.
det där är någon slags luftmätare som är livsviktig, som skalman-paul plockade fram ur sitt skal
.
.
det är ju nåt allvarligt fel på mig, här är jag alltså 2 minuter innan hoppet och jag var inte ens nervös/rädd? tror jag glömde bort att man skulle vara det, jag var för ivrig!
.
.
sen kom det efterlängta hoppet !! magiskt
lufttrycket sög in kinderna, tog över andningen och torkade ut mina läppar till russin.
så under den här biten av filmen räcker jag ut tungan i stort sett hela tiden, haha ofint men jag kan inte hjälpa det, torra läppar är det värsta jag vet
.
.
.
en minuts frittfall, ögonblick kunde få vara för evigt
.
.
fem minuters segling, jag fick styra där ett tag haha galen paul som litade på mig med två okända band i vardera hand? hur gör man?  jag svängde tydligen bara åt ett håll, runt runt runt väldigt fort så paul tog visst över när farten blev för stor, haha jag gillar action!
.
.
allt gick så fort att jag inte hann reagera eller känna efter hur det egentligen kändes, förutom lyckoruset i kroppen. känslan kom nästan mer efteråt, då jag insåg att jag verkligen hade gjort det!
det var häftigt, speciellt med den vackra utsikten, rekomenderas verkligen!!!
.
.
det enda jag fundera över var hur hårt jag skulle slå i baken mot marken? men tjopp som en tankeläsare kom paul med sina ben under mina och bar upp mig så att jag fick en himla mjuk landning, frågan var där besvarad
.
.
glad och still alive!
nu vet jag hur superman har det, och jag är lagomt avundsjuk
.
.
hi fi, en till sak på min lista avklarad !!

bambi på hal is
Datum: 2011-04-19 Klockan: 15:26:04

under de senaste två dagarna av påsklovet har jag spenderat tid med ella och hennes bästa kompis millie, som sovit över här.
.
.
pyjamas party, kolla vad mysig dom är. här spelar vi första rundan av monopol
.
måndag;
barnen i sydney har nu lång-lov vilket betydde att ella och millie fick bestämma allt som skulle ske under dagens gång, så våran måndag såg ut sähär;
.
.
haha skridskor stod först på listan!
hade aldrig föreställt mig att det ens fanns här i sydney, men jo nog fanns det alltid
och det låg inte varsom helst heller, utan i ett ...
.
.
.. stort shopping center!! av alla ställen
så lustigt, detta kort är taget från Mc Donalds resturangen, cool utsikt för de som käkar
.
.
och tar vi en närmare titt ser vi en skog av djungel träd i andra änden, awsome!
ishockey är ingen direkt vanlig sport här, men många kommer och åker friåkning för nöjes skull.
och allvarligt, jag kände mig ju som foppa själv jämnfört med alla pingviner på isen, har aldrig känt mig så duktig i skriller haha vilket skämt. annars brukar jag ha rollen bambi på hal is
.
.
därborta ser ni Mc Donalds genom fönstret, fräsigt. man kan även se upp till två andra våningar från isen, jätte mysigt!
.
.
men skorna var ju mindre mysig .. och fulare än bowling skorna man får låna i umeå, hujedamej då är det illa.
mer osköna och plastigare skor har jag aldrig varit med om, precis som om det är till för dockor, alltså låtsas skor som inte är gjord för att användas?
bara att åka skridskor här i två timmar, inklusive hyrning av skriller kostade alltså (jag + 2 barn) över 300 svenska kr!? galet dyrt, men kul
.
.
det roliga var att dessa tjejer hade skrytit hela resan till ishallen om hur lätt och hur bra de var på skridskor, men så fort det satte ena foten på isen skrek dom till och ville nästan hem? haha inte så kaxig längre
så i två timmar släpade de skridskor hängandes på rinken och fastklistrad i mina händer... haha ptjaa vi åkte iaf runt?
.
.
de avslutade dagens åkning med limbo på isen
därefter åt vi lunch, tåg tåget + bussen hem och hade filmkväll med te och påskgodis!!
.
tisdag;
idag efter frukost kom som vanligt städ teamet och börja möblera om i huset som alla andra gånger. det är så lustigt för varenda gång lyckas de städa bort någonting man verkligen behöver vilket leder till att man kan få leta i timmar och försöka klura ut vars de skulle kunna ha gömt allt .. hopplöst och irriterande roligt, lite som leken gömma nyckel jag ofta lekte hos min farmor i mina yngre dar!
.
härom veckan tex städade de bort anitas gröna ikea-bordstabletter! haha vi leta ju nästan ihjäl oss och började nästan undra ifall de antingen slängt bort dem eller tagit dem för eget bruk eftersom det inte fanns någonstans?, anita tänkte även ringa deras chef och fråga. hahah för ett par ikea-bordstabletter, kom igen
men idag frågade jag faktiskt städteamet själva vars de hade gömt undan dem, och vips tog de ut dem från taket av micovågsugnen som är osynligt att se om man står upp? vilket man gör i köket?.. haha inte lätt
men anita blev glad att hennes gröna vänner äntligen är tillbaka!
.
sen var det dags för lucas hatt-parad på hans dagis
.
.
han va ju inte den lättaste att fota med dock så söt, hatten var visst 5 storlekar för stor? haha
.
.
kolla vilket påskgodis, man vill ba äta opp hon !
.
.
och henne, sötpaj
.
.
och haaaaaan !! åh snuttis dag

balmoral beach
Datum: 2011-04-16 Klockan: 01:20:45

igår var vi på påsk-picknick igen, fast den här gången med två andra barnvakter, jacinda & jo-jo :) med deras barn som de passade, vi for till en känd strand med namn balmoral beach, jätte vacker plats med lekpark och en gigantiskt klätterträdför barnen just innan stranden, vid havet. barnen älskar det, och det gjorde även vi.
.
.
jättedålig bild men kameran klarar visst inte av ljuset märkte jag, iaf lekparken till vänster, klätterträdet till höger och havet i mitten längst där borta, underbart att man har överblick på hela platsen från picknick filten och hela tiden kan hålla ögonen på vars barnen är.
.
.
det gigantiska klätter trädet.
.
.
alla barnen klättrade timmar i det här trädet, inte undra på, det ser ju jättekul ut!
men nej, jag gav mig inte på att försöka komma mig upp när jag vet att svaret är omöjligt.
.
.
återigen en dålig bild, men den ska föreställa 4 av våra barn på en stock till gren, galet maffigt träd.
bakom träden är stranden
.
.
tagen underifrån trädé
.
.
jo-jo vet hur man posar för kameran
.
.
det visste inte vi.
jag, jacinda och roe
det roliga är att jag fick en lektion om hur man ska posera rätt för att få smala ben i kameran, jag höll ärligt talat på att skratta ihjäl mig. man såg ut som en kobent höna med giraff-hals, men det lustiga var att det fungerade på i kameran på bild? vilka ben man fick, haha ska börja köra med den stilen ;)
.
.
här i australien firar man inte påsk lika stort som vi i sverige gör, det har inga ägg, kycklingar, påsk-kärringar, påskris/fjädrar eller gult alls!
det enda vi firar gemensamt är choklad, massor med choklad!
så här omkring har vi gömt chokladägg som barnen ivrigt försöker hitta
.
.
ella hittade nästan alla, haha men de tyckte de andra barnen var för orättvist så de fick dela upp äggen så alla fick lika många, viktigt!
.
.
de äter heller ingen speciell mat kring påsk, det är som en vanlig dag förutom att den är full med choklad
de enda som är att de kristna inte äter kött på långfredaden, men det är liksom det enda som gäller, annars är det som vanligt.
men däremot har de en tradition att äta hot cross buns kring påsk
.
.
det är ett slags bröd med russin i, och glasyr på toppen.
antingen äter man det som den är, eller delar man på den och brer på smör, som en macka
jättegoda, som är en favorit hos barnen
.
.
vi tog en avslutande runda kring stranden innan vi for hem, vackert
ett antal meter ut i vattnet är det gula koner som sticker upp, det bär ett slags nät för att hålla hajarna borta, tydligen finns det gott om hajar just här eftersom det är förbjudet att fiska, så hajarna har gott om mat
på mer kända stränder, som bondi beach flyger även en helikopter ovanför stranden då och då för att bevaka om hajar är i närheten och varna livvakterna och folket.
.
.
halvvägs bort på stranden fanns en bro man kunde gå uppför, eller under. där man kunde gå ut till en liten mini ö
.
.
från den ön, såg man det här maffiga huset som en gång i tiden har varit ett omklädningsrum? vadå fancy
men idag är det en returang, vilket låter mer troligt
.
.
här är det många par som gifter sig, med vattnet som utsikt, se fint!

bondi beach
Datum: 2011-04-13 Klockan: 15:23:20

har ni någon gång sett tv programmet bondi rescure? ja, jag tänkte väl det, men inte med mig i tv rutan!
idag var det picknick på schemat igen, och den här gången på australiens mest kända strand, bondi beach där jag av en slump "råkade" gå förbi kameran mer en än gång, förstår inte varför kamera teamet skulle få för sig att gå precis där jag passera hela tiden? hehe eller var det tvärtom? jag minns inte riktigt
så håll utkik kamrater ;) linnajan på plajan!
.
.
.
här surfas det för fullt
.
.
bondi beach, det var bara så vackert! men det fanns ännu vackrare saker vi var på jakt efter ...
.
.
nämligen kalaspuffarna till livvakter som håller hus i det här välkända tornet!
.
.
alltså förstå, det här är liksom dörren till deras office, ba havet som utsikt, solen på topp och du får betalt för att bli super vältränad och spana in snygga människor som går förbi, simmar eller behöver hjälp i vattnet.
sen hjälper du dem genom kramar, mun mot mun metoden och närkontakt, kanske varje mans drömjobb? haha
tror iaf detta är det enda arbete du är tillåten att stirra på folk dagarna långa utan att få ett blåöga
.
.
efter lång väntan på att få spana in livräddarna kommer en körandes i sin lilla tuck-tuck, men snabb som han var var han redan lång borta innan kamera blixten blinka till, ptjaa fick ju iaf med ett spår vars han har kört?
.
.
men då helt oväntat, gör han en U-sväng och kör mot mitt håll .. förstås sviker min kamera mig med att skugga hans ansikte men ni kan föreställa er en ohlalaaa upplevelse, sriöst vissa var omänskligt snygg
dessa livvakter är bland de mest vältränade i världen fick jag höra, så ni kan ju tänka er den kroppen i gyllenbrun nyans, ba godishyllan!
.
.
gratis utomhus gym, just innan stranden, är väl där livvakterna glassar runt innan jobbet?
.
.
träna en tidig morgon med naturen som bakgrunds musik - måste vara underbart, bra för själen
.
.
finns också två jättestora skateparker vid stranden, breve "picknick gräset".
små killarna var galen, men kunde visst sin sak tack och lov
.
.
nu var klockan picknick/lucnh !!
hungrig som en gnu efter all energi som gick åt till allt spanande
.
.
efter lunchen ville barnen ha glass, tur att glassbilen visste det och var parkerad alldeles intill oss
.
.
grafitti väggen bakom glassbilen, jag ba gillar den här bilden
.
.
och som alla andra dagar springer klockan iväg för fort, och det roliga för dagen tar tyvärr slut
men så bra att jag har några fler dagar att spendera, im so excitedddd !!!

frukost
Datum: 2011-04-12 Klockan: 09:16:14

i söndags var det en ovanlig start på dagen, vi hade nämligen bokat en frukost-date med grannarna vid hamnen. (som visst är väldigt vanligt här att man gör)
så 4 vuxna och 5 spralliga barn under 7 år på dyr-returang, detta skulle bli intressant.
.
vi packade in oss i bilen, körde mindre än 10 min, parkerade och följde mat-pilen mot hamnen
.
.
genom parken
.
.
över ängen
.
.
förbi träd gossen
.
.
och vips var vi framme!
.
.
hur mysigt är det inte?! lyckorus. kändes lite som skärgården i stockholm.
den här returangen är väldigt populär, så man måste alltid boka iförväg för att ens få en plats.
.
.
och här har vi glada gänget sydney, det var dock bara charlote och anita som reagera på mitt "smileeeee for the camrea" men om de där är ett godkänt leende antia? vet jag inte haha
.
.
farligt, barnen fick soffan full med kuddar som förstås förvandlades den till en rolig kudd-krigs zon.. ägarna tyckte dock det var en mindre rolig lek på deras fin resturang...
haha luc var hungrig och ville starta med ella till förrätt, men mamma anita sa visst nej, vad skulle han då äta? besviken, haha så rolig han är
.
.
jag blev bjuden på denna goda frukost för hela 150 svenska kr, galet dyrt
men njammi så gott! stunden kunde få vara längre ♥

harbour bridge climb
Datum: 2011-04-09 Klockan: 16:07:27

i förrgår kväll satt jag och barnen och såg på tv medans mamma anita pysslade med någonting på datorn (hon sitter där väntande varje kväll på att få skypa med sin man daniel som fortfarande är i usa på jobbresa, dom är så himla söta med varandra - som tonårs kärlek)
men hon samtalade inte med honom då, istället började skrivaren sätta igång att prata och ett textat papper trycks ut som anita tar upp, läser igenom snabbt och ber ella ge det till mig, som jag nyfiket studerade
.
hon var inte klok?! hon gav mig en biljett till harbour bridge climb som likosm kostar ca 1520 svenska kronor bara sådär!??
jag förstod ingenting och kunde absolut inte ta emot det, det var alldeles för mycket!
"det är en present från oss" sa hon (jag har liksom redan fått en bok av henne om sydney, middag på resturang och "svensk" mat i huset, och allt det är redan för mycket
men att argumentera mot anita är som att försöka hålla en koala vaken = omöjligt, så efter en timmes försök att lägga pengar i hennes väska utan att få dem tillbaka märkte jag att det inte var lönt, så jag gav upp ...
.
så idag var det dags för bro vandringen på en av australiens mest kända byggnad!
och just idag var det en stålande molnfri dag, solen på topp med temperatur kring 25+, perfekt dag för en bridge climb!
.
.
det är alltså på den här stiliga kända bron jag vandrade på toppen av, med namn; harbour bridge men kallas också för coathanget (galgen) pga sin form.
.
.
ser ni de små prickarna på toppen av bron? det är ett gäng vandrare på väg högst upp för att skåda den vackra utsikten, och tro mig det var för vackert! särskilt när solen reflekterade bron och gjorde en avbild i en skugga över vattnet, solen över operahuset, stadens byggnader och segelbåtarna under ens fötter!
.
.
här är jag och gänget 134 meter över havsytan, happy face! (men under varma dagar expanderar stålet och höjer bron med upp till millimeter.)
högst där uppe på bron står två australienska flaggor och fladdrar i vinden, de är 10 meter bred och bara en sådan flagga kostar 42 000 svenska kr ... sinnes sjukt
.
.
aussie style, thumbs up!
.
3,5 timme tog denna vandring att göra, inräknat med säkerhets genomgång, övningar, fotografier, klättringsdräkt och var sina hörlurar för att kunna lyssna på information av ledaren, som också berättade mycket fakta kring bron. jätte intresant faktiskt. vi fick tex lära oss att bron är en av världens längsta broar byggd i ett spann med en längd på 503 meter och väger 39 000 ton.
på tillbaka vägen fick vi också veta att bron egentligen skulle ha reparerats för 9 år sedan men att det inte har blivit av än.. kändes ju lagomt tryggt haha jag överlevde iaf, och det gjorde även;
.
.
harry potter
.
.
.
.
och
.
.
det hade en hel vägg med kändisar som gjort bro vandringen, detta var bara några få av dem.
iaf kortfattat om dagen; det var en häftig känsla och super rolig grupp!
.
.
efter en heldag bland molnen var jag hungrig som en varg och blev hämtad av anita och barnen som tog mig till en mexikansk resturang där vi åt tacos, mm mm mmmmmmmmm
.
.
.
dagen kunde inte bli bättre, och jag har verkligen den snällaste host mamman i sydney
tack anita, tack!

påsk parad
Datum: 2011-04-08 Klockan: 16:49:13

idag var det ellas sista dag i skolan innan påsk lovet, det är en speciell dag som firas varje år såhär;
.
.
.
alla barnen fick en uppgift veckan innan, att tillverka sina egna påskhattar till skolans påskparad, som kunde se ut precis hur som helst. tex såhär;
.
.
.
ella i kaninhatten som jag och mormor hittade på stan härom dagen, sweet
.
fastän mormor är förkyld i retlig hosta och huvudvärk tog hon med mig på bussen till stan (trotts att det regnade) för att visa mig hur bussarna och tid-tabellerna fungerar + vilken hållplats jag ska kliva av på nu i fortsättningen.
hon är så omtänksam och bryr sig verkligen, i want to keep her!
.
vi promenerade kring vattnet mot the rock, känd för att vara bland det första bostadsområden i sydney, det var där straff fångarnas tält rester 1788. trotts att detta var väldigt länge sedan kan man fortfarande hitta spår från fånglägren - pubar, kyrkor, arkeologiska utgrävningar och bostäder som påminner alla om den tid som var.
.
.
här är en väggmålning på ett hus hur staden såg ut en gång i tiden för länge sedan
.
.
stötte på självaste william blight som 1805 blev utnämd till new south wales guvenör, som tydligen ä känd för sitt häftiga humör och hårda diciplin
.
.
stadens äldsta byggnad, Cadman’s Cottage (1816) ligger också i området, som var en bostad åt besättningen på guvenörens båtar
.
.
insidan av stugan i hörnet, där sov de antar jag - 1800-talets hästens säng? ser ju .. lagomt skönt ut?
.
.
hand- och fotbojor för brottslingarna på ön
.
.
efter att lärt oss lite historia gick vi vidare mot nästa museum, för att lära oss lite om livet för aborginerna.
vågade inte ta så mycket kort där inne då jag kände mig övervakad av mannen i receptionen som studerade mig som om jag vore ett djur på zoo.
men kan berätta kortfattat vad som befann sig i det lilla museumet - bandspelningar och skrifter om aborginernas liv, vapen, kläder, redskap och massa olika årtal, men det var rätt intressant!
.
.
vi lärde oss till och med lite aborginiska? haha den engelska översättningen står med svag, vit text under orden
detta får blir veckans hemläxa, alltid bra att kunna?
.
.
de är inte bara skicklig på instrument, det visste även hur gamm kasinot skulle spelas!

picknick
Datum: 2011-04-07 Klockan: 15:35:28

två dagar efter jag kom till sydney fyllde ella 7 år, vilket hon hade sett fram emot länge!
detta år blev lite speciellt, för hon fick nämligen uppleva tre kalas under samma vecka!
ett tidigare med familjen så pappan skulle få chans att fira henne eftersom han är i usa med jobbet dom kommande 14 dagarna,  det andra med med mig och hennes moster som fyllde dagen innan och det tredje på hennes riktiga födelsedag som firades på skolan med (alla barns absolut favorit) cupcakes!
.
.
ellas bageri - hon har lagt på godisar hon själv inte gillar för att på så sätt bli av med dem,  haha man får inte va dum ;)
.
.
glad sjuåring i sin skoluniform
.
eftersom det var både ellas och hennes moster kaileys födelsedag sov (go)mormorn och kailey över i huset för att umgås mer, jättemysigt!
annars kommer mormorn varje vecka, stannar några dagar och hjälper till med hus och barnen vilket hon inte behöver nu då jag är här, men jag hoppas hon kommer varje dag ändå! i love her
.
så lördag morgon gjorde vi iordning en picknickkorg med massa gottit och for ner till sydneys pärla för att visa mig runt
.
.
.
jag & kändis bron, harbour bridge
.
.
hand i hand med operaaAAaaA huset!
.
.
på baksidan av operahuset ser vi ett stort vitt tält som slår uppslaget tätt intill väggen som tydligen inte brukar stå där, vi går lite närmare för att undersöka saken och ser tillslut att det är ...
.
.
massa förberedelser till ett bröllp på gång!! hur lyx är det inte att gifta sig utanför operahuset en strålande dag som denna?! bara utsikten, värmen och stämmningen?! fusk...
men vad kan det kosta egentligen?? tror inte min livslön ens skulle räcka ;o kanske om jag börjar spara min nanny lön nu? haha
.
.
till den där lilla borgen förde man för längesedan brottslingar för att svälta ihjäl, dränka sig eller bli uppäten av en haj, va ba och välja. här snackar vi fångarna på fortet på riktigt!
.
.
picknick i vackra botanic garden med operahuset & harbour bridge som utsikt satt vi under eken och luuuktade på blommmorna eller mata storken
.
efter en underbar dag med familjen for vi hem och gjorde oss i ordning för en middagsbjudning vi skulle till, hos en familj (med gigantiskt hus och pool of course .. ;p) som bor längre ner på gatan.
vin & ost som försnacks och lassange till huvudrätt - mmmmmm, ba hur trevligt som helst
.
.
plötsligt släcktes lamporna och tårtan kommer sprakande in i rummet för att fira födelsedagsbarnen!
jag vet inte hur många tändstickor mormor använde upp för dessa ljus på tårtan? barnen ville blåsa ut ljusen på alla sina egna sätt (det var 4 barn på plats) och det skulle helst blåsa två gånger var, minst!
så efter att ha blåst ut och tänd på ljusen igen 8 gånger i rad kunde kaitey tillslut skära första biten som nu även var dekorerad med saliv? ... hahhah jag höll på att skratta omkull. minen på mamman i huset var ju bara "men kan mormorn ge sig någongång....?!"
mormorn är så braig

ett rum i sydney
Datum: 2011-04-06 Klockan: 16:44:48

utkickad från melbourne och numera bosatt i sydney för resten av månaden
haha inte riktigt så hårt som det låter men nästan, jespers mamma + uffetuff från smååååland kommer hit för att stanna i 6 veckor och behöver alltså mitt rum. på så sätt fick jag tre alternativ att välja mellan vad jag ville göra
1. fara till syndey och bo hos kompisar till familjen
2. resa runt på egen hand, eller
3. sova på soffan kvar i huset.
eftersom ekonomin inte tillåter alternativ 2 blev det nummer sydney som lockade mest, of course!
jag mena gratis boende, sightseeing och nya upplevelser tackar jag inte nej till, så den
2 april flög jag till operahusets hemstad och blev bemött av denna stiliga skylt;
.
.
i händerna på den här flickan
.
.
ella 7 år, ba hur söt helst.
.
.
så såhär ser min nya familj ut, mamma anita, lillebror lucas och syster ella - urgullig familj!
när de fick höra om min hemska ankomst då jag kom från sverige till australien första gången, bestämde sig antia att vara lite mer välorganiserad och tydlig än jesper, vilket jag har ett minne av att han inte var, då han mötte upp mig på flygplatsen för 2 månader sedan (jag hittade honom inte, han svarade inte på mobilen eller på utropet från receptionen, jag hade ingen korrekt hem adress till dem, ivar nte så säker på hur de såg ut osv, jätte frustrerande... men tillslut fann jag honom efter en sådär timmes tok ringande + sökande...)
men detta samtalsämne får aldrig tas upp i jespers närvaro haha, så jag passar på att prata om det nu när jag är lång hemmifrån
.
.
mitt nuvarande hem
.
.
när jag kom in fick jag ett varmt välkomnande av mormor margeret, hon är bara hur frän som helst som jag redan har adopterat!
hon älskar twilligt, harry potter, pirates och alla andra fantasy - här snackar vi om att kunna alla manus utan och innan. hon har läst alla böcker, sett alla filmer upprepade gånger och är förstås kär i vampyren edward - jag och har hittat min bäste vän helt enkelt.
.
igår spenderade jag hela dagen med henne själv, hon visade mig lite av stan, hur bussarna fungerar och aboriginernas museum - det var kul.
därefter for vi och hämtade upp ella från skolan, sedan for vi hem gjorde ordning gofika medans vi såg på filmen new moon (twilligt)
.
i slutet av filmen ringer telefonen, ella svarar
mamma anita - hej ella! hur går det? har du läst din läsläxa?
ella (helt frånvarande) - hej mamma, ... vi ser på twilligt, ...  nej jag har inte läst någonting än
anita - men va? suck* självklart ser du på twilligt, du är ju med mormor och linnea, läs din läxa nu först gumman
mormor ropar - neej vi ska inte läsa nu, vi ska se klart filmen först!!
hahaha rolig
.
.
så fort jag hunnit sätta fötterna innanför dörren tar ella mig i handen och leder mig till denna dörr som blev mitt rum, sverige flaggorna är för att jag ska känna mig mer som hemma - sötpajor
.
.
egen dubbelsäng, gratis internet och eget badrum med bubbelbadkar - int é ja bitter
.
.
tv rummet
.
.
matsalen
.
.
vänster sida kök
.
.
höger sida kök -  till varje frukost ser vi alltid tv från den där skärmen i bokhyllan
.
.
mitten av köket
.
.
baksidan
.
.
gården
.
.
.
det roliga med det här jobbet att man får byta rum, miljö och människor ba sådär
.
.
imse vimse spindel,- en av våra trädgårdsgäster

om jag kunde drömma
Datum: 2011-04-04 Klockan: 16:11:08

onsdagens promenad med helen fick mig att börja grubbla och inse fakta jag nästan förträngt
.
helen - linnea, vi ser dig som en i familjen så det känns så konstigt att du snart kommer lämna oss ...
.
va? ska jag? jag ska ingenstans, eller? ska jag lämna allt det här? är drömmen redan slut? nej, vad hände nu?
tankarna snurrade runt som en karusell i huvudet, varför måste alltid de roliga en dag ta slut? vem har hittat på den dumma regeln .. känslan blev plötsligt obehaglig och nästan skrämmande.
återvända, till vad? min älskade familj och vänner, absolut att jag saknar dem, men jag vill hellre ha dem här i oz!
jag har äntligen formats och hittat igen mig själv, lärt mig genvägar till att gå vidare och uppskatta vad varje dag ger mig, och framför allt, att uppskatta varandra, jag vet nu hur jag vill leva och framstå och jag vet nu hur jag ska göra det!
.
.
något att tänka på;
vi hade en disskusion häromdagen vilken skillnad det är på människor från olika länder, australien är känd för att ha sådant trevligt och varmt bemötande, vilket stämmer till 150%, alla är överraskande trevlig, hjälpsam, rolig, positiv och framförallt GLADA
tillskillnad från sverige där du inte ptarat med de du inte känner, du säger inte hej till främlingar på gatan (eftersom du är uppfostrad att inte ta kontakt med okända ansikten som kan visa sig vara farligt) och du hjälper inte vem som helst ifall du inte måste, - alldeles för många mår dåligt, av tex deppresion, ohälsa eller ingen positiv syn till livet.
varför är det så? vad är det som får humöret att falla? - för lite sol? för kallt? för mörkt? för lite vitaminer? för mycket stress/press?
.
i australien lever man motsatsen - och egentligen ganska logiskt att man blir gladare ifall alla hjälps åt och ställer upp på varandra, lever mer tillsammans.
i sverige känns det som att man lever mer efter "ensam är stark" och här är det "tillsammans klarar vi allt" som gäller, jag föredrar det sista alternativet! - tror alla skulle må bra av det, för vi vill ha ett lite gladare sverige.
så börja med att tänka vad du kan göra för att förändra befolkningens humör
se du en person utn leende, ge den ditt! du kan alltid glädja någon!
.
landet får mig att må så bra hela tiden, varje dag! - här är jag linnea alla känner, i sverige är jag bara en linnea!
.
blunda, föreställ dig ljudet när havets vågor slår i takt mot stranden, vinden som kammar ditt hår och smeker din kind, solens strålar som omfamnar dig likt en värmande kram och ovanför ditt huvud hör du fåglarna sjunga i kör.
ta ett djupt andetag och känn doften av nykommet regn som lagt sig på det dofrika färgglada blommorna längs gräset som tränger in i näsan, vilken frisk känsla
ta några steg in i drömmen, känn sanden pressas lent mellan tårna, titta nu upp och se de livfulla fjärilarna dansa omkring dina ben för varje steg du tar - livets promenad
vem har sagt att ett liv börjar då man föds? mitt började nu
.
.
- nu när jag har ställt in mig på att det här är mitt hem, mitt liv och min framtid, vet jag att det kommer en dag att ta slut, och de är inte långt borta.
dagarna springer iväg alldeles för fort i ett tempo jag inte är van vid, jag hinner inte med ..
bara tanken på att komma tillbaka till den grå vardagen igen gör mig ledsen, jag vill inte. jag vill drömme lite till

fel biljett
Datum: 2011-04-03 Klockan: 15:43:51

sista kvällen i melbourne innan min semester spenderade jag med min goa vän (tvilling?) helena på stan!
vi började med massa tjejsnack till en promenad på melbournes baksida vars jag aldrig har sett förut, va ba hur vackert som helst!
.
.
tänk att det här är liksom mitt hem? fortfarande svårt att inse det själv men jag kan inge annat än älska det!
.
.
helna & jag.
och vad är oddsen att man träffar någon som är precis ganska exakt likadan som en själv?
hon gillar precis det jag gillar, ogillar det jag inte tycker om och har samma små fuffens för sig som jag brukar göra som man likosm inte gör? hahah härmapa! men hon är hur rolig som helst, glad i henne!
här är vi påväg till middagsbordet som ligger inne i det största casinot jag har sett som är flera våningar hög, ba hur kul som helst!
.
.
.
man fick dock inte fota insidan av det förstås men förställ er kanske mini las vegas? haha vemvet
.
efter en runda bland casino våningarna gick vi till till biografen i samma byggnad för att köpa biljetter till filmen just go with it som skulle gå kl. 21.15, så vi skulle hinna käka middag innan!
vi traskade sedan med hungriga steg ner en våning mot resturang avdelningen, som är byggdd i en loop liksom med mat från många delar av världen - kina, thai, japansk, italiensk, indisk osv.
så man väljer ett av matställerna och sätter sig i mitten där alla bord och stolar står placerade - ba hur bra som helst om man vill ha på olika rätter, vlket vi ville.
helena va sugen på kina och jag på japansk förrätt, så vi delade på oss för att beställa och möttes sedan kring de gemensamma borden för alla resturanger.
.
.
till varmrätt visade helena mig en typiskt australiensk maträtt - kyckling snitzel med tomatsås och mozzarellaost med klyftpotatis som tydligen var ett måste att prova om man var i australien, så jag gjorde det!
när tjejen bakom disken frågade mig om jag ville ha sourc ream & tomato sauce vid sidan om svarade jag ja visst, men istället dränkte hon min mat? schysst ?! aja, av det jag kunde äta va iaf gott!
.
under tiden vi äter, pratar och skrattar tar helena upp sin bio biljett för att dubbelchecka tiden den börjar gå, förvandlas hennes strålande leende till ett panikslaget ansiktsuttryck? ba sådär!
jag som inte hängde med på den plötsliga humörsvängningen tittade frågande på henne med ett "whats wrong?!"
helena - aaaah!!! kolla, han gav oss fel tid på biljetten!!!?? han gav oss en tid kl 19 och klockan är ju 20.00 nuu !!!!
jag - oj! nej hur gör vi nudå? haha
förtvivlad helena - meh! jag sa ju kl 21.15, det är ju HAN som gjorde fel, åh det här går ju inte ...
jag - näe skulle ju vara synd att missa filmen, nu när vi har betalat
helena - det skulle vara synd att missa popcornen!!! ....
.
hahaha, hon var inte orolig för att ha betalat 20 dollar för ingenting, utan mer ledsen för de obetalda popcornen hon såg fram emot!
haha underbart, hon älskar popcorn, precis som jag!
.
i alla fall småsprang vi tillbaka och snackade med samma kille som hade gett oss biljetterna och förklarade att det hade blivit något slags av missförstånd och att vi ville ha vår önskade tid istället, alltså den som gick kl. 21.15. killen som va riktigt dryg spelade att de egentligen inte brukar göra någonting åt sådana här situationer och bla bla bla, men gav sig sedan då han såg att hans sinne för humor inte roade oss speciellt mycket.
han tog tillbaka våra biljetter, strök över den gamla tiden och skrev själv dit den nya tiden med en bläckpenna?
normalt, ser ju ut som något vi själva har gjort? .. aja, vi tackade iaf och gick vidare, för det var fortfarande en timme kvar till start av filmen.
.
.
så vi chilla lite extra på casinot, haha och fick ett guldkort! ;)
klockan började vid det här laget att närma sig 21 och vi gick mot biograf ingången då helena plötsligt inser att vi inte har fått några numrerade platser att sitta på? hahah alltså vad är det här?
så vi smög in och låtsades som ingenting för att ingen skulle fråga eller undra, köpte massa popcorn och valde ba de platser som såg mest bekväm ut, haha ba hur kul som helst!
.
här i oz är kan man inte köpa varma chips eller små choklad bitar/kakor på biograferna som man kan där hemma, utan här köper alla glass eller varmkorv, finns olika ihopsatta menyer. tex "en mellan popcorn, en hot dog/glass och en mellan läsk"
ja, de är lite annras som vanligt haha
.
filmen var rolig, man mår alltid så bra av att ha sett en bra film!
efter filmen hade klockan hunnit bli närmare tolv på natten, så det var mörkt ute och dags för att fara hemåt
.
.
längs gatan under gatulycktorna lös en jättefin avbild av jesus upp, som någon har ritat bara med kritstenar.
helt otroligt!!
.
.
även mörkret klär staden
.