kids arty farty festival
Datum: 2011-03-29 Klockan: 01:55:42

här är det festivaler titt som tätt, hela tiden. nyss var det mode fashion- och food festival, nu är det film- och snart comedy festival. i lördags var det twilight sounds och dagen efter var det barnens egna festival - kids arty farty festival, med som det låter, kost som tema.
alla dessa festivaler är under samma månad, bara här i melbourne - det är så braigt!
.
.
och det bästa av allt - allt var i stort sett gratis.
.
.
en grotta med fågel på toppen - ett kostverk helt enkelt
det var olika slags kontverk hela vägen från parkeringen fram till ingången av festivalen
.
.
tror hela melbourne var på plats den dagen, inte så konstigt med tanke på att allt var gratis och att det fanns huuuur mycket som helst man kunde välja att göra, så umeås barnens dag kan ju slänga sig i väggen
.
.
vi började med att lyssna på snake bustern, som visade upp kända ormar från melbourne som vi inte sett förut
.
.
en orm var jätte stor och lång, svart med silver blänk - ba hur fin som helst
.
.
detta var en klätterställning som sträckte sig långt genom skogen
vi fick en karta som visade allt som fanns tillgängligt att göra, tid och plats.
alla aktiviter var sorterade i olika små områden - detta är fun land tror jag
.
.
här fick man prova på fäktning, jakob (i blått) tyckte det var så enkelt att vinna mot den lilla knatten som inte riktigt förstod hans roll i leken, vad han skulle göra eller när han skulle fäktas. lill stackarn, han va ju bara hälften så gammal + lång.
men jakob såg sig själv som en riktigt bra krigare med svärd talanger, aja kul hade dem
.
.
sen hamnade vi i värsta pyssel världen - jätte mysigt, här kunde du välja att göra allt från sandslott -
.
.
till att eka med klossar, leksaker, rutchkana, ballonger, måla, ja det fanns allt möjligt att hitta på samtidigt som du kunde ha picknick
.
.
hanna satsar stort på konsten
.
.
framtida konstnärer? vem vet
.
.
efter man var nöjd med sin målade bild hängdes de upp på tok i konst-trädet, se fint!
.
.
scooby doo hoppborgen fanns förstås på plats!
.
.
här pågick dansuppvisning, kareoke och små shower
.
.
ännu mer måla, här gjorde man sitt eget hus - två av alla dessa är jakobs och hannas bostäder
.
.
pyssel tältet - här kunde man tex, göra musik instrument eller ett trollspö
.
.
svårt att välja vad man ska börja med
.
.
det slutade iaf med att de gjorde var sitt trollspö - watch out!
.
.
så gulligt, marknaderna var antingen jätte rosa eller annan färgglad färg som bara sålde saker för barn, det fanns förstås lite undantag men det var ju deras festival så det mesta var riktat mot dem
.
.
i min familj i sverige är traditionen och höjdpunkten med marknader att köpa nybakade varma munkar till fikat, här är det någonting annat
.
.
mini mini pankakor med florsocker och sirap man äter med tandpetare, gott med njaa det slår inte munkarna!
.
.
men familjen hovrell älskar det!
.
sen var dagen sluut, när vi promenerade mot bilen faller en tjock gren från ett träd ner bara någon meter från oss, gu vad rädd vi blev. livsfarligt!!
då fick jag lära mig att man aldrig ska gå under gamla träd här, för det som just hände har orsakat många dödsfall eller allvarliga skador på fotgängare eller bilförare som bara råkat passera i just det ögonblicket... jätte hemskt!

ba tvärtom
Datum: 2011-03-26 Klockan: 03:35:52

det är ganska roligt att se skillnader och jämnföra olika ting med vad man själv är van vid och inte.
här kommer ytterligare några exempel från tvärtom-landet;
.
.
så här kan det se det ut lite nu och då på var och varannan gård - som en loppis utan försäljare?
nästan, man kan nämligen skicka in en annons i tidningen om ägodelar man vill bli av med så får vem som helst komma och ta för sig det man vill ha, på så sätt blir man av med gammal sparat rat man har i gömmorna.
bekvämt, man behöver inte fara så långt som till skroten för att dumpa av lastet, bara någon meter från ytterdörren. och iställer för att slänga det kanske man kan glädja någon annan som är i behov av det
.
.
men dyrt hade det blivit ifall detta var sveriges gator ... grov nedskräpning av natur? och genast två löner fattigare
.
.
vildmarkens internet café?
ja, du kan hitta i stort sett vad som helst under träden om du är sugen på att leka sakletare
.
vidare längs vägen från huset kommer man fram till denna skylt;
.
.
haha, tillomed ank familjen har företräde här? mallig som de är tar det goooood tid på sig att passera vägen, sen får de för sig att ta en pause och vila lite mitt i vägen innan de fortsätter, normalt!?
de verkar även ha lärt sig att det är de som styr trafikens hastighet ... tutar man, kvackar de bara kaxigt tillbaka ... va, vilka ena! ba håll näbb!
.
.
här i området där jag bor finns det inga, (och då menar jag inga) soptunnor någonstans?! och ändå har jag aldrig sett ett så rent land? jag fattar det bara inte.
i sverige finns dom ju placerad överallt men ändå slägs skräpet vid sidan om? där snackar vi lathet ..
här har det iaf ersatt soptunnor med vatten tappar istället, vilket är hur bra som helst ifall du inte vill bära med dig en vatten flaska när du spinger/promenerar under varmare dagar, finns även i de flesta lekparker! ba jätte bra
.
en annan grej som var helt främmande för mig var när jag och hanna var på stan och hon hade vääääldigt brottom till toaletten, vi följde pilen som visade vägen till tjejtoan men raska steg och gick in ..
.
.
de första vi såg var två vita gardiner till dörrar? då vi drog dem åt sidan fick vi till vår förvåning se två lyxiga fotöljer stående där? liksom va? eh, jaha? huuur gör man?
hahahhahaahahah som tuuur var satte jag inte min kissnödiga lilla tjej där i all stress utan hann tänka så långt att det faktiskt inte var en toalett, och fann en riktig vid sidan om bakom en dold dörr som jag snabbt tog henne till.
.
.
lyckligtvis hann vi innan olyckan var framme!
när hon satt där passade jag på att titta mig omkring
.
.
en mickro, ett barnbad, barntavlor ...  hmm
hahahh detta var ju förståss ett amningsrum!
aaaah tänk om jag verkligen skulle ha bett henne kissa i fotöljen!!!
så hemskt! jag får nästan dåligt samvete att tanken var nära! ;o stackarn
skulle kosta mig skjortan och den historien skulle jag få plågas med för resten av mitt liv, åååh vad skämmit!
hahahha

happy birthday
Datum: 2011-03-24 Klockan: 11:54:53

idag är det helens födelsedag. den började vi att fira med frukost + paket på sängen tidigt på svarta morgonen.
nu när det börjar bli mot vinter här har det plötsligt blivit så mörk ute på morgonsidan, man tror det är mitt i natten.
förvirrande många gånger ... för du måste alltid dubbel checka klockan för att vara säker på att du går upp i rätt tid?
.
tillbaks till födelsedagen - av mig fick hon ett halsband, jakob en teckning, hanna en hand gjord ring och av jesper ...? näe just det, ingenting !!! skämmes.
men eftersom helen känner sin man så väl tog hon med sig ett födelsedagskort från sitt jobb dagen innan och sa åt honom att skriva under och ge tillbaka det till henne, bara för att visa en fin gest, gratulationskort ska man liksom ha när man fyller år - särskillt om man arbetar uppidet som helen råkar göra är det extra viktigt tycker hon!
.
(hon berättade att hon alltid har en gömma med födelsedagskort just för sådana tillfällen, som av någon anledning verkar inträffa varje år på just hennes dag då det inte är hon som står bakom kortskrivandet) haha så efter paket öppningen sprang jesper ner, skrev under kortet och kom upp igen för att lämna över det till sin väntande fru som inte var allt för imponerad, men försökte övertyga sin tacksamhet så gott det gick med ett "Åmen titta, ett kort från pappa, vad spännandeee - vad kan det stå?! nämen!? ett likadant kort jag nyss tog med mig hem från jobbet?! så komiskt.." och le le le*
haha ironin i hennes röst trängde igenom för mycket, så skådespelar karriärer får nog ligga lite på hyllan tror jag
.
jesper jesper ... inte okej att komma tomhänt till sin nyvakne fru på hennes födelsedag sådär, du har ju haft ett helt år att planera en present till henne? hur svårt kan det vara haha
men det värsta var ju att han veckan innan varken visste vilken dag eller hur mycket hon skulle fylla?!? liksom vad!? det har varit gifta i 14 år och tillsammans i 24 år så en sådan simpel grej som att komma ihåg två dagar är väl en skylldighet att veta? eller? - jag skulle låta honom sova i sandlådan om det var min man !!
men det är tur att helen är en aning snällare än jag och vet hur hennes guldfisk-man fungerar, så hon förlät han (och hans förtaskiga minne) i år också!
.
iaf for därefter jeppe och helen till varsitt arbete, jakob till skolan och jag och hanna banana till gymnastiken, sedan vidare mot svenskakyrkan.
jätte trvlig dag, lärde känna en ny tjej i min ålder där som jag bytte nummer med - så vi ska hitta på något nu någon dag framöver :) jättekul! skönt med fler svenska röster, blir man lite mer hemma i sinnet :)
.
kl.14.30 - hem, gjorde en klassisk svensk midsommar tårta (gräddtårta med jordgubbar), städa huset och förberede för familjens hemkomst.
en god överaskning de kom med var hämtmat -  med sushi på menyn ♥
till efterrätt blev tårtan som pricken över i:et, helen hade aldrig ätit en sådan förut men blev genast förälskad i den, vilket inte är så svårt med tanke på hur god och enkel den är att göra. jag gillar enkelt!
.
.
happy birthday helen !!

en dag med jakob
Datum: 2011-03-22 Klockan: 00:44:18

det är så roligt att det varje månad dumpar ner en bamse tidning i våran brevlåda - nostalgi känsla!
skönt att läsa lite svenska som omväxling
så i förrgår läste jag lite bamse för jakob innan läggdags, men mitt i läsningen avbryter mamma helen och säger att det är färdigläst och godnatt, trötta jakob blir inte glad av överaskningen eftersom vi inte hann läsa färdigt.
och frågar tillslut med oemotståndliga valpögon "linnea, kan du sova i min säng, snälla?" sen kramar han om mig som om det vore sista gången vi skulle ses, åååååh vad hemskt det kändes samtidigt som han får en att betyda så mycket!
.
men liksom 1. han sover i en våningssäng 2; skola dagen efter 3; det blir väldigt trångt 4; helen sa nej
det gjorde honom så ledsen att det slutade med att han grinade sig till sömns, åh vad dåligt jag mådde, lillevännen ....
men helen mena på att han bara är övertrött och att jag skulle låta det vara, vilket var svårt.
dagen efter hade han inte glömt detta, så han var jätte sur och vägra prata med mig, jag sa förlåt och kramade om honom och försökte försklara varför det inte gick, men nej han vägra lyssna, jag var fortfarande dum.
men efter skolan kom han hem med en teckning på fyra personer med massa hjärtan i bakgruden, han hade ritat av sin familj och den femte personen var jag! jag tillhörde hans familj ♥
de stod även i love my mum, dad, hanna and lenea !!!! ALLTSÅ GULLUNGEE
.
.
bara känslan att han tycker om en så mycket att han kramar mig flera gånger per dag, leker hellre med mig än sina vänner och ibland gråter när man går får mig själv gråta, han ger mig så mycket värme och lyser verkligen upp min vardag, i love him! det går inte att vara arg på honom länge alltså
.
alla hel-arbetsdagar spenderar jag med hanna, då vi gör massa roliga aktiviteter och äventyr, vilket jakob alltid missar eftersom han går i skolan. den enda tid jag har med honom är då jag antingen lämnar eller hämtar upp honom på skolan, för hemma måste vi alltid leka med hanna som aldrig vill leka jakobs super hjältar lekar, vi får aldrig egen tid att göra någonting han verkligen vill göra, han har själv påpekat att jag aldrig har tid med honom vilket gör ont att höra
.
så idag frågade jag om jag fick vara med honom själv hela dagen. han blev helt chockad, tvärstannade och tittade frågande på mig "va? vill du vara med mig hela dagen? själv? alltså med bara mig?- JAAAAAAAAA"
jag - tänkte vi skulle fara på stan, äta lunch och se den där bion du ville se, vad tror du om det?
alltså om jag hade kameran i det ögonblicket skulle ni fått se ett äkta happy face, åh vad glad han blev vilket gjorde mig jätte glad.
.
.
vi gick på en Vmax bio - också en gigantisk salong med jätte bioduk och as bra ljud
.
.
popcornen är i en papkartong med hopvikbar top, så man kan stänga igen lådan och fortsätta hålla de varma plus att man slipper spilla! myche smart
.
.
ivrig kille på att filmen ska börja någongångggg
jakob - linnea, eftersom du betala kan vi dela på mitt lilla godis
alltså jag dör, varför kan inte han va sådär 20 år äldre så jag kan gifta mig med honom, haha sötvalpen
.
han valde att äta vårrullar, se filmen rango och sen lekte vi i varuhuset på vägen tillbaka till bilen.
jätte mysig dag och han gillade verkligen filmen, vilket jag inte gjorde, guuu så dålig film.
men de var ju hans dag, så är jätte glad att han gillade den :DD haha
.
.
på hemvägen kramar han om mig och säger "tack linnea, tack!"
gokillen!!! ♥♥

cirkus silver
Datum: 2011-03-19 Klockan: 16:07:23

har nyss fått uppleva en australiensk ciskus, det var intressant för det var första gången jag såg en cirkus utan djur? vilket gjorde cirkusen så mycket bättre!
haha känns ju egenligen som att hästar är ett klassiskt (tråkigt) nummer, men så är det inte här inte.
här ska som sagt allt tydligen vara tvärtomn, till och med en cirkus.
.
.
till skillnad från sverige, pågår cirkusen under några veckors tid innan de flyttar på sig, tältet är därför mycket mindre än vanligt plus att det är show artisterna som även jobbar bakom scen med att förbereda för kommande nummer osv.
och istället för att kunna köpa popcorn äter barnen grädd- eller is-slush-glass, lustigt
de tog även gruppbilder man kunde köpa med en kul cirkus ram runt, den köpte förståss morfar och han bad även om självaste direktörens autograf. haha han är rolig
.
.
jag tycker det är bra att de inte är några djur med i programmet, för de är bara synd om dem.
de måste uppträda och prestera bra genom att lyda till piska, höga skrik och ständigt vara på resande fot, vilket liv .. urschh stackarna. därför är det inte vanligt med djur här.
istället hade de mer clowner, akrobater och värsta magic trollkarlen, helt sjukt hur han kunde trixa med magin, byta om på en sekund genom ett fallande lakan och i andra sekunden trolla bort sig själv ... sånt man bara ser på tv, häftigt!
.
det var kul att se lite annat än det vanliga gamla tricken och djuren man alltid ser där hemma
en tjej balanserade och gick på en gigantisk discoboll som glittrade upp hela tältet samtidigt som hon rocka mist 10 självlysande rockringar i mörkret bland disco-röken, fränt! och musiken va verkligen dunka dunka, haha med dj istället för live trummor!
.
.
sista kortet jag hann ta innan vakten kom på mig, aja baja
.
det sista numret var iaf programmets bästa show, tre motorbike killar som körde samtidigt, runt, runt, kors och tvärs i en metall boll? guu va nervös jag var att de skulle krasha i varandra, men icket de kunde sin grej !! riktigt fränt att det ens går?
.
efter att ha roat sig på cirkusen for vi hem till oss allihopa, barnens kusiner och morfar som också var med under dagen, där grillade vi till eftermiddags solen och njöt av gomaten!!
som ett brev på posten ringer sofia och bjuder in mig till stan vilket var ett perfekt avslut på denna lördag
vi for upp till rooftop bar, en pub som ligger på taket av ett höghus - jättehögt och jätte vacker utsikt! asbra ställe! man kan även se bio där under bar himmel - coolt
.
därefter vandrade vi vidare till nästa bar vilket blev container bar - det är en pub som lever upp sitt namn. den ligger på en bakgård av en tvärgata, där de gjort om en gammal kontainer till en fräsig bar! de använder staplade trä-lastpallar som sittplatser, olika slags tunnor som bord och stenväggarna är färgad med grafitti. gården är markerad med nätstängsel och allt är under bar himmel - jätte fränt och mysigt ställe.
värsta hang out place
.
.
en glad sofia
.
.
simon - jude law kopian
.
.
matt & minns ej namnet, kvällens nya vänner - var jätte kul att försöka lära dem svenska, de kan nu säga mjölk & vitlök .. fråga mig inte varför
.
.
happy face

ett oväntat besök
Datum: 2011-03-18 Klockan: 01:56:04

det irriterande är, att när jag får en ide som jag vet kan ha sina konsekvenser mååååste jag bara prova på det, annars kan jag verkligen inte sluta tänka på det. vissa kallar det tvångstankar ;p
.
så jag måste börja med att erkänna att jag nu har gjort det! jag hoppade i skummgummi bassängen på gymnastiken vilket slutade med att jag blev av med en socke inågonstans i djupet..
haha jag hittade den aldrig och mycket riktigt det tog en väldans tid innan jag tog mig upp, och innan jag ens tog mig till kanten - man fick ju inget fäste under fötterna och ropa efter hjälp kom inte på fråga, näe här i landet down under gäller det att klara sig själv när man är 21 år gammal och hamnar i sådana situationer!
vad skulle de annars tänka "hej, linnea 3 år, turist från sverige tyckte det såg så kul ut att leka i kuddhavet, men nu har jag lekt färdigt och kommer inte upp så skulle du vilja hjälpa mig?" njaaaa skulle inte tro det va .. ;p skämmit de skulle va
.
efter många simtag och sprattlande i ett försök att ta mig iaf någonstans än längre ner i djupet (jag nådde aldrig botten, så djupt vare) tog jag mig tillslut upp på något offatbart sätt, ett mirakel att jag klarade det. - livsfarligt om man är o-simkunnig, haha som jag nästan blev där ett tag
så tack vare min nyfikna dumhet jag fick som straff tillbringa den sista gympa timmen barfota, kritvita fötter pyntande med alldeles för många myggbett och skavsår, kändes ju ba lagomt fräscht ...
(man får inte använda sina skor i salen, åh vad jag önskade de ändrade den regeln just då)
.
efter timmen äntligen var slut slängde jag den ensamma socken och sprang och tog på mig skorna först av alla tror jag, räddad för nästa aktivitet - svenska kyrkan.
och nu ska ni få höra det sjukaste ever !!
.
när man kommer dit börjar man alltid att leka på gårdens lekpark med massa andra (för de mesta svenska) familjer, så vi kommer fram, jag hälsar som hastigast på alla som stod i grupp och gick vidare till gungorna för att ge hanna fart ..
.
.
.. då kommer det fram en kvinna och presenterar sig;
"hej, jag har inte sett dig förut, jessica var namnet"
jag - hej, trevligt! linnea heter jag
hon - men du är från norrland hör jag, vars någonstans?
jag - umeå
hon - jaha, jag är från vännäs
jag - VAAA? DET ÄR JU JAG MED!? men jag sa umeå för att ingen vet ju vars vännäs är
.
ahahahh vad är oddsen att träffa en vännäsbo?!?!?!  egentligen NOLL
sen visade det sig att hon har bott på samma gata som jag, och att jag har haft hennes mamma som lärare i mina yngre dar !!!!!!!
OCH hon känner förståss till min syster mariaaaaaa.
(maria min syster känner verkligen allt och alla och då menar jag det, vi kan möta folk på helt otippade ställen som känner eller har en knytning till henne på ett eller annat sätt, det spelar ingen roll alltså - så vi brukar alltid skoja med henne om de)
men att jag faktiskt skulle träffa någon här som hon känner, i australien - liksom andra sidan jorden hade jag aldrig kunnat föreställa mig!! så himla lustigt - världen är bra trång
hahahah så maria om du läser det här, hon hälsar så gott till dig ;DD
.
.
.
.
så svenska kyrkan - mer än bara en mötesplats ;) haha, även för gamla grannar!

torsdag
Datum: 2011-03-16 Klockan: 03:36:09

torsdag igen, alltså dags för gymnastik och en timmes lek för hanna.
det roliga är att föräldrarna (och jag i mitt fall) måste vara med och göra precis de barnen gör, mer som ett hjälpande stöd. men eftersom hanna är en väldigt bestämd liten donna som just nu går igenom fasen "kan själv" behöver hon inte ens en handräckning, så jag får roa mig med att hjälpa andra barn istället haha.
hanna har verkligen en begåvning i klättring, helt otroligt hur hon kommer sig upp på alla omöliga sätt.
.
jag är ju orolig för henne varje minut vi tillbringar tillsammans! för jag vet inte hur många gånger hon slår sig per dag eller ramlar ner från något hon försöker klättra upp på. men så fort det händer upprepar hon alltid frasen "it doesn't matter" borstar knäna, hoppar upp igen och gör ett nytt försök att klättra upp, precis som om ingenting hade hänt..
ungen har verkligen världens högsta smärttålighet !!
.
så gymnastik är en aktivitet hon älskar, där man får klättra hur mycket man vill och landa mjukt (förhoppningsvist)
.
.
i sverige är då jag van vid att man simmar i bollhav men här är det stora skumgummi fyrkanter som gäller!
hanna hoppade i den här bassängen av skumgummi från en trampolin, det ser jätte roligt ut så jag funderar på att nästa gång be hanna putta mig så jag kan låssas ramla i bara för att prova på känslan ;p risken är väl att jag inte kommer upp eller får ett rött kort (de kan man få om man inte följer reglerna) haha
.
när vi avslutat timmen på gymnastiken skulle jag för första gången köra hanna till svenska kyrkan som ligger 40 min körning härifrån. I svenska kyrkan träffas mest människor från sverige, norge & danmark (men vem som helst får komma), det är perfekt chans för hanna att lära sig mer svenska genom att leka och sjunga med andra barn och vuxna. jätte mysigt ställe, där säljs även svensk mat/fika/godis om man längtar efter det!
.
vi började med att leka på gården med de andra familjerna.
det var rätt kul att träffa svenska mammor för lite omväxlingsskull som berättade om deras resa hit osv, det var intressant.
vi åt sedan svensk lunch där, sen blev dags för svenska barnsånger och massa bus och tillsist avslutade vi dagen med hembakt svenskt fika och glass, jätte trevligt!
förutom att det även serverades semlor .... URSCHHH det bode förbjudas! jag som var så himla nöjd att jag missade semeldagen i sverige men icket, semlan förföljde mig ända hit.... alltså semlor är bland det vidrigaste jag vet!!!
.
varför jag inte har varit där förut beror på att det är väldigt stora, röriga vägar man måste passera och väldigt mycket trafik att köra igenom, men nu när jag känner mig trygg med bilen tog jag modet och provade - och det gick ju ba hur bra som helst!

apollo bay
Datum: 2011-03-15 Klockan: 00:15:06

i fredags hann jag vara med om både ett och annat, började dagen med att ta jakob till skolan därefter for jag och hanna på playgroupen och lekte en timme, sedan kom morfar och tog med oss på en utflykt till wombatpark
.
r
.
en jättebra lekpark för de små ..
.
.
.
.
och för de större .. wihooo här flyger jag
morfar ian är verkligen världens snällaste, och vilken energi gubben har haha han leker lika mycket som barnen, om inte mer! jag vill också ha en morfar - så jag lånar han jag me
.
efter utflykten for morfar hem, så jag och hanna hämtade upp jakob från skolan
därefter hem, åt middag och inväntande resten av familjen hovrell för att sedan bege oss till de vackra great ocean road, där vi skulle spendera våran lång weekend i deras stuga i apollo bay!
.
.
efter 4 timmar körning är vi framme vid stugan sent på kvällen.
så det var inte förens morgonen efter jag kunde skåda allt de vackra omkring mig
utsikten är så magisk, känns nästan som om man har en skådespelar roll i en film, för overkligt bra helt enkelt
.
.
ett citron träd brevid det lilla jordgubbslandet - gött
.
.
på somrarna är hagarna full av kor, får och hästar och höst/vinter är det tomt.
grannen däremot hade en del hästar som sprang i flock på morgonsidan då solen sträckte sig över bergen, jätte mysigt
tänk att något så vackert kan vara så farligt - här i gräset finns det gott om giftiga ormar, spindlar och gu vet vad .. bara här i Victora där jag bor finns det tex. 9 av 10 giftiga ormar
.
lördgmorgon åt vi en god frukost till soluppgången på verandan
sedan tog vi en tripp till havet för att bada lite, och zlaaaatan va kallt det var !! men vågorna var rolig
efter några tappra dopp darrade jag mig upp till stranden och tog på mig våtdräkten istället - och genast blev jag varm, tur att de var 28 grader i solen!!
.
.
här försöker jag mig på att surfa, med pappa jesper som instuktör. haha huuur kul som helst men galet svårt att hålla balansen samtidigt som man ska hitta av den rätta vågen och börja paddla innan vågen bryts.
jag tror jag var mer under än ovanpå brädan ärligt talat - balans är inte riktigt min starka sida
.
.
när jakob sedan frågar om han får prova glider han runt som om han va född på brädan, haha så himla orättvist han har aldrig riktigt surfat förut eftersom han inte varit så intresserad av havet, så nu utan att behöva öva en  enda gång ställde han sig bara upp och såg sedan frågande på mig "linnea, vad är det som är så svårt?"
jaa.. en 6 åring har besegrat mig, känns ju lagomt bra. haha skämmit
.
.
havs kämparna!
.
efter vi var nöjd med havet for vi in till stan för att handla lite
.
.
här kan man köpa en hink eller en stor påse med is för att kyla ner ölen/drycken på stranden, haha
.
.
middags dags! mm jag känner doften av grillat
.
.
morfar & hans fru brenda!
de äger en stuga var här, så den stuga vi sov i är ians och den stuga som de sov i är brendas!
det var så kul att de följde med oss hit!
.
.
maten serverad!! sinnessjukt gott mm mm mm!
.
.
den sista dagen vi spenderade här for vi till otway fly - som är en timmes körning från stugan
där kan man göra en massa kul, tex bush walk som familjen gjorde eller zipline tour som jag valde att göra
.
.
det är som en gigantisk linbana över regnskogen, ba hur kul som helst!
de högsta träd vi var uppe i var 30 meter högt och den längsta banan var 150 meter lång
hela turen tog ungefär 3.5 timme, men inräknat säkerthets info, träning och fakta om skogen + lite bush walk.
vissa av träden här finns bara på den här platsen och på nåt ställe till i världen (minns dock ej vars) tror det var i usa någonstans
.
.
även dinosarierna har vandrat här, och vissa träd från den tiden lever än, ganska fräsigt!

rihanna - last girl on earth
Datum: 2011-03-09 Klockan: 04:08:00

igår redan kl. 18.20 stod jag utanför Lod Raver Arena (melbournes kända tennis arena) och väntade otåligt på att helen skulle dyka upp, tiden gick - men ingen helen syntes till. jag satte mig på en parkbänk och fördrev tiden genom att läsa igenom lite informations blad jag hämtat tidigare på dagen. titt som tätt slänger jag ett öga på klockan som snart börjar närmar sig 19.00 ...
folket börjar strömma in allt eftersom, men ingen av dem är helen ..
nervositeten smyger sig på mer och mer och jag tappar helt fokus då jag inser att jag läser samma rad i info bladet om och om igen utan att kunna koncentrera mig och förstå innehållet. näe jag la då undan bladen i väskan och tittade på klockan igen. 19.55.. vars är helen!?!
.
men just då jag nästan börja tappa hoppet kommer hon halv joggandes runt hörnet, yes vi hann!
så kl. 19.00 hämtade vi ut biljetterna till rihanna - last girl on earth concert !!
.
.
.
den här arenan är en känd bit av melbourne, här inne håller tex. australia open till (stora tennis matcher mellan olika länder)
.
.
.
de började kvällen med gruppen far east movement på scenen, sinnes bra! de fick hela arenan att gunga
.
.
kvällens hemliga gäst var alexis jordan
.
.
kvällens DJ var disco killen calvin harris - också sinnes bra!! han fick folket att skrika sig hes tror jag
.
.
och sist men inte minst ...
.
.
rihannaaaaaa, hennes röst är helt amazing !!
.
.
snabba klädbyten mellan sångerna
.
.
det var den bästa konsert jag har varit på, helt klart!
jag filmade också en massa av kvällen men min dator går inte med på att lägga upp filerna på nätet, har ingen aning om vad som är fel.
så ni får nöjas med att föreställa er en helfräsig show med dunder ljud och discolampor till publikens drag tills jag kommer hem och kan visa det riktiga ögonblicket från kameran
.
halv tolv var de slut på magin och vi begav oss hemåt nynnande på sångerna vi just hört från arenan
"like im the only girl in the world nanna nanna nna" .. a näe nu äre läggdags hör jag ju, gonatten

beer factory
Datum: 2011-03-08 Klockan: 01:50:22

för ungefär en månad sen visade pappa jesper mig hur man förbereder att brygga sin egen öl, han berättade steg fö steg vad han gjorde och vad som skulle hända, jätte intressant faktiskt.
.
.
dag 1; här har han fyllt tunnan med 20L av en massa ingridienser som tillslut ska bli till öl med lite smak av apelsin
.
.
dag 14;
nu har jästen börja ta fart så det har börjat skumma lägst upp på ytan, och den låter hela tiden blup blup blupblup ... ganska irriterande i längden
.
.
dag 30;
det tar alltså en månad tills ölen är klar, och kan fyllas i flaskor.
här rengör jesper de tomma flaskorna han har sparade
.
efter jespers spillande på govet får jag ta över, att de ska krävas en kvinna till allt. haha
.
det här gör dom ungefär varannan månad då även barnen är med och hjälper till, denna dag kallas beer factory
alla har var sin uppgift och vi arbetar som på löpande band
.
.
jakob fyller flaskorna
.
.
jag stoppar i två slags sockerbitar i dem.
dessa sockerbitar motsvarar kolsyran du får i en öl du beställer på krogen, sockerbitarna bildar skummet - utan dem blir de som en avslagen gammal flatöl har jag lärt mig
.
.
och jesper sätter slutligen på korken.
.
.
tardaaa, färdigt! och här är resultatet
hannas uppgift är att signera korkarna med "H" (dn enda bokstaven hon kan eftersom hon börjar på den) gullis
men hon tog ledigt idag och såg på tv programmet ABC (värdelöst program) istället, haha
barnen älskar denna lek, hanna också om inte tv;n hade lockat mer haha
.
linnea - teamwork, här snackar vi familjeföretag
jesper - eller barnarbete
haha ja vet inte om man ska uppmuntra till den här leken till mina små där hemma, undra vad deras mamma skulle säga? ;p
om deras vänner ba "vi leker harry potter" och de svarar "nej, vi leker beer factory istället" och dom ba huuh?
hahahh undra hur många föräldrasamtal jag skulle få på mig ... förmodligen för många, så vi skippar den tanken
.
jag fick ett glas för provsmakning av vad vi hade skapat, men tyvärr jag har fortfarande väldigt svårt för öl smaken, vi klickar som inte. men det var väldigt kul att ha fått tillverka det!

helgen
Datum: 2011-03-08 Klockan: 01:01:05

nu har jag legat på latsidan gällande bloggen, så de blir lite att ta igen nu hehe
iaf har denna vecka (som alla andra veckor) bara rusat förbi, jag hänger inte riktigt med men ska försöka återminnas vad jag har haft för mig ;p
.
lördag 5/3;
idag är det helens mammas födelsedag (barnens mormor) hon lever tyvärr inte längre, men hela familjen (släkten) samlas varje år på en picknick i parken för att minnas henne, jätte fint!
jag tyckte personligen det var en sak inom familjen och ville därför inte tänga mig på, plus att jag inte har träffat mormorn heller så jag begav mig istället in till stan.
.
solen sken och värmen gjorde mig glad
jag hade inga som helst planer för dagen men besämde mig för att bara åka runt lite.
det är så bra här för när du köper ett heldags kort på tåget, får du även åka så mycket spårvagn och buss du vill under dagen! så du kan ta dig ganska lång för väldigt lite pengar.
.
jag började med att fara till victora street shopping center
.
.
känner ni igen skylten i mitten av bilden? gul och blå?
.
.
just de, ikea var ordet! och mitt i shoppingcentrumet också - lite lgom sverige känsla
.
.
där fick vi en billig lunch - klassikern köttbullar + mos mmm!
.
.
utsikten från ikea taket - i ett av det högsta skyskraporna jobbar pappa jesper
.
därefter tog jag spårvagnen till st kilda (där vars festivalen var) och chillade vid stranden, vi köpte en frech orange (färskpressad apelsin juice) och drack den vid havet samtidigt som vi såg ut över de vilda dvärgpingviner som sov vid klipporna haha söta, men fick inga bra bilder på dem eftersom de låg i sprickorna mellan stenarna.
.
.
utsikt från piren, där vars pingvinerna håller till. och i bakgrunden ser vi melbourne city
.
efter att ha vandra runt där for jag tillbaka till stan på jakt efter varmare kläder - det är ju höst här nu och vissa dagar är riktigt kalla, spec. nätterna
melbourne sägs ha 4 årstiders dagar - vilket menas med att vädret och värmen kan skifta väldigt snabbt.
ena stunden är det kallt och blåsigt - nästa varmt och vindstilla - sen lite regn och åter igen sol. man får liksom känna av alla typ av årstider under en dag, dessa dagar är jätte irriterande - för det är omöjligt att klä sig rätt ..
.
jag vill inte heller slösa pengar på kläder när jag kan resa för dem, men så frusen som jag är så är ju varma kläder ett måste för min del ..
så jag har fått lite tips om relativt billiga shopping ställen med snygga kläder, min favorit är nu cotton on - det är en klädaffär i ungefär samma stuk som gina tricot - jag älskar den!
och på just den affären hittar jag en exakt likadan kavaj-jacka som jag blev av med i sverige i somras!! haha vad är oddsen!? jag blev överlycklig och köpte visst den sista också!!
haha jag trodde allt som innehöll ordet "tur" undvek mig, men inte denna gång ;D
.
middag på vietnamesisk restaurang, min nya älsklingrätt är rice paper with prawn !! hur gott som helst! är visserligen en förrätt haha men man blir mätt på dem!
.
här i australien har de många annorlunda biografer jämnfört med vad man är van vid i sverige, så eftersom vi älskar bio har vi kommit fram till att vi ska försöka gå på så många olika vi kan - kvällens biograf blev xtreme screen, det är en gigantisk biograf med värsta ljudanläggningen och jättestor bioduk, tror det var över 300 platser därinne.
filmen som visades var komedin hall pass haha hur kul som helst
.
.
.
.
dålig bild, vi tog då alla hade gått ur salen.
men vi sitter ungefär i mitten av salongen nu - känns som en kilometer fram till duken ;p
men man såg jätte bra och ljudet var imponerade bra + att det var väldigt sköna stolar!
.
sen var de slut på det roliga - dags för hemfärd
.
.
söndag 6/5
söndag morgon följde jag med familjen till jakobs skola. varje halvår har de en förmiddag då alla familjer hjälps åt att rengöra, reparera och förbättra skolgården. man får var sin namnskylt och olika arbetsuppgifter - sedan avslutas förmiddagen med fika som skolan bjuder på.
istället för att slänga pengar på företag som gör arbetet har man löst det på det här sättet, vilket också är bra för föräldrar att lära känna varadra bättre och skolan kan använda pengarna till annat roligt.
.
därefter for familjen till deras vänner på ett barnkalas och jag tog bilen till utehusbadet, de va likosm 30+ och jag kände verkligen för att svalka av mig lite.
men efter en timmes simmandes känner jag hur det verker i ögonen, jag går upp och ser mig själv i spegeln.
solen hade målad mina ögonlock med en röd ojämn ögonskugga ... men snyggt. hur lyckas man bränna ögonlocken? a jag vet inte, men jag gjorde det.. då var det färdigbadat!
solen är mycket starkare än vad man tror här, så man måste vara supernoga med solkrämen
.
därefter hem och umgicks med familjen, fick grillad svärdfisk och gigantiska jätte räkor till middag som vi åt på terassen till solnedgången! haha jättegott
det är så lyx att pappa jesper är kock, man blir alldeles för bortskämd

bean bag cinema
Datum: 2011-03-02 Klockan: 03:53:16

tisdag - alltså min lediga dag, gjorde jag absolut ingenting vettigt tills jag hör mobilen pipa till av ett sms med lydande text "hej vännen, lust med middag + bio ikväll med jag och angelica?"
sofia! hon va som sänd från ovan tror jag, så efter en snabb make over rusar jag mot tåget till city, som jag förståss missar med en minut... så tar nästa kommande tåg som kom 18 min senare, ringer sofia coh "pip pip pip" mitt sim kort är slut på pengar... vad är oddsen
.
efter 30 mins resande hoppas jag av och vimsar omkring vid spårvagnarna, helt lost vars jag ska och utan att kunna ringa och fråga heller, men som sagt sofia måste vara tankeläsare för hon skickar ett sms med punktlig beskrivning vars jag ska, hoh tur jag har henne!
.
så tar spårvagnen till hennes nya jobb!
hungrig som en gnu blir vi bjuden på mat av ägaren, lyxigt och hur gott som helst!
.
.
här är stället sofia och angelica jobbar på, och för någon månad sedan var självaste bon jovi här och åt middag efter en spelning! värsta värsta ;)
.
.
här är beviset, resturangens ägare och bon jovi på bild på fönstret
.
efter en trevlig middag vandrar vi vidare ner mot en av stans biografer som ligger i en gigantisk stor shoppingbyggnad
.
.
utsikt från bio kön, ganska fränt
.
.
och tittar du upp ser du detta torn som är inbyggt i shopping centrumet, med inglasning ovanför.
jätte mysigt ställe
.
i sverige när man går på bio kan man ju välja att se mellan "vanlig" bio, 3D och bekvämare stolar.
men här kan du välja vilken typ av bio du vill gå på, i olika biografrum om ni förstår vad jag menar. det fanns en biograf med gigantisk skärm, en lyx bio med bar och grejer, en vanlig och sen den vi valde, bean bag bio!
haha roligaste biokänsla jag varit med om
.
.
.
.
haha kolla, man sitter i en gigantisk sackosäck/fotölj/kudde? huuuuuur sköna som helst
egentligen ska man dela på en, alltså en bean bag är två platser. men vi hade turen att få var sin egen att bre ut oss i haha
.
.
angelica trivs i sin puff och funderar om hon skulle gå på bio dagligen istället för att hyra rum på sitt hostel, skulle bli mycket billigare och bekvämare ;) haha
.
.
.
dålig bild men det är hur mysigt som helst! vi var likosm i jätte god tid och alltså först i salen, därför är det så tomt. men innan filmen var det nästan fullsatt.
jag hoppas sverige kommer införskaffa dessa myskuddar snart, lovar - jag kommer vara stammis!
.
.
värsta romantiska dejt stället egentligen, de tyckte kärleksparet brevid mig också ..
de va inte direkt blyga om man säger så, de åt bokstavligen upp varandra och överröstade filmen titt som tätt...
ååh bara sluta smaska!! haha va jätte irriterande. de fick ju inte bara en blick på sig, pinsamt!
.
efter två timmars bio mys, missar jag såklart tåget hem med en minut, får vänta 30 min till nästa och kommer hem, in genom dörren halv två på natten.. haha bortsett från alla missande tåg var det en kul kväll iaf. gonatten!

snakebusters
Datum: 2011-03-02 Klockan: 02:30:44

i lördags var jag på det mest fränaste kalaset!
barnens kusin keisha fyllde 7 år och hennes tema för dagen var snake busters!
okej, jag har hört talas om ghost busters, men snake busters var något främmande för mig? haha så jag väntade nyfiket med spänning för att få reda på svaret, vad dagen skulle erbjuda
.
kalsen här är ganska lik kalasen i usa, alltså en väldigt stor dag att minnas!
man anlitar oftast tex; clowner, trollkarlar, hoppborgar mm.
men dagens födelsedagsbarn kisha ville trixa till det ännu mer och slog till stort, med orm som huvudgäst! cool tjej
.
.
bara efter några minuter efter vi stigit in i huset fullt av springande ungar och glada människor, kommer två yngre killar instaplande bärande på stora lådor som de ställer in i vardagsrummet, de är de såkallade snake busters!
.
.
killarna började showen med att presentera sig själva och berätta vad deras arbete är och innebär.
de jobbar med alla möjliga reptiler från australien, lär barnen vad man ska tänka på ifall man möter dessa varelser i naturen och vem man ska vända sig till. superbra att barnen lär sig allt detta tidigt eftersom australien har alldeles för många giftiga och farliga djur.
.
.
de tog upp olika reptiler från lådorna och berättade kort och rolig info om var och en, jätte intressant faktiskt!
sen fick födelsedags barnet vara först att prova hålla i dem, eller ha dem på sig ;p haha
här får hon besök av några grodor på sin axel
.
.
lycklig tjej med ormhalsband? efter showen fick alla chansen att hålla i reptilerna.
tror aldrig jag har sett så ivriga barn, haha jag var nog en av dem
.
.
jag och ödlan, så himla söt han är
.
.
krokodil bebis
.
.
haha morfar håller i ormen som ett hopprep?
.
.
kramas lite med pytonormen
.
.
sen var det dags för orm-tårta, giftigt god
.
.
det var ju inte bara ett paket precis
.
.
chilla lite med orm-killarna innan hemgång, himla trevliga!
.
.
så ser du en orm i ditt kök, bara ringgg - snake busters, alltid redo!